Hvis du har tænkt dig at brænde koranen af, må du holde dig til en af Tove Ditlevsen romaner

I det 21. århundrede har vi endnu en blasfemiparagraf, der gør det strafbart at ”håne” religioner. Det er så middelalderagtigt, at man skulle tro, at det var taget ud af det gamle testamente:

”»§ 140. Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.«”

Selvom blasfemiparagraffen sjældent er blevet brugt, har der været enkelte sager tilbage i 2006 og i 1997. Jyllands-Posten skriver, d. 23/2 – 2017, følgende om brugen af blasfemi paragraffen:

”I 1997 brændte en kunstner en bibel af i TV-Avisen. Dengang afviste anklagemyndigheden at rejse tiltale. Det samme gjorde sig gældende i 2006 under den såkaldte Muhammed-krise.

Siden har en betænkning fra Straffelovrådet slået fast, at det er ulovligt at brænde hellige bøger som Biblen og Koranen af.”

Den er altså ikke blevet brugt vitterligt ofte, og man kan da undre sig over, at den endnu eksisterer. Men hov, en 42-årig mand brændte, tilbage i december 2015, en koran af på Facebook. Det er tid til handling. Manden skal straffes. Vi kan ikke have blasfemi i vores ellers demokratiske og frie land. Heldigvis har vi en lov, der gør at religiøse mennesker ikke skal have deres religiøse følelser såret. Godt nok er der den lille pris, at vi ikke kan brænde religiøse bøger af (de kan godt brændes af, hvis de ikke er ”hellige”). Så hvis du har tænkt dig at lave en bogafbrænding, så hold dig til en af Tove Ditlevsens romaner i stedet.

Det er der gode argumenter for!

For eksempel har Mette Frederiksen i Jyllands-Posten sagt følgende om afbrænding af de forkerte ikke-religiøse bøger (dette gælder ikke en Tove Ditlevsen roman):

– Jeg har svært ved at se, hvordan vi får et stærkere samfund, eller hvordan det vil kunne berige den offentlige debat, hvis man gjorde det lovligt at brænde hellige bøger af.

Det vil ikke kunne berige den offentlige debat, hvis vi brænder hellige bøger (med vigtige informationer), som koranen af. Derfor skal vi lade være med at gøre det. Men man må godt brænde andre bøger af, som for eksempel en af Tove Ditlevsens romaner.

Men hov. En mand brændte ifølge Jyllandsposten, i 1997, en bibel af offentligt på TV (blasfemi alarm). Her blev ingen tiltale rejst. Det var underligt. Gælder blasfemiparagraffen kun når det drejer sig om koranen? Er vi bange for at få flere terrorangreb (det er ikke usandsynligt)?

Det er dejligt at bo i et land, hvor vi viser mangfoldighed – respekt og forståelse for andres følelser. Så gode er Tove Ditlevsens romaner heller ikke.

Kilder:

http://jyllands-posten.dk/politik/ECE9386099/efter-tiltale-df-genaabner-angreb-paa-blasfemiparagraf/

https://www.nytimes.com/2017/02/23/world/europe/denmark-quran-burning.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fworld&action=click&contentCollection=world&region=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=2&pgtype=sectionfront&_r=1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *